Skip to main content

Agenda Barat memalukan Islam?



“Sebenarnya ini bukan sekadar soal seorang gadis bernama Sufiah, tapi ia soal Islam yang dihina dan diperlekehkan. Bagi saya, apa yang berlaku ke atas Sufiah adalah agenda terancang pihak Barat untuk menjatuhkan maruah Islam" - Metro (4/5/08)

Aku saban hari terfikir, mengapa jika ada apa-apa berita mengenai orang yang beragama Islam yang tersilap atau 'terpesong', secara automatic ia akan dianggap sebagai agenda Barat untuk menjatuhkan maruah Islam?

Mengapa setiap sesuatu bencana yang melanda umat Islam dianggap perbuatan Barat yang durjana?

Mengapa setiap sesuatu yang dilakukan 'menjatuhkan' martabat orang Islam?

Tidakkah orang Islam sendiri sedar bahawa di atas perbuatan mereka sendiri, 'martabat' yang mereka agung-agungkan itu sebenarnya bagaikan satu 'fantasi' di mata dunia?

Aku termenung... Kusut fikiranku... Apakah systemic disfunction yang wujud dalam umat Islamku yang tercinta hinggakan mereka tidak sedar bahawa kelemahan itu wujud dalam diri mereka sendiri...

Mengapa salahkan Barat dan menuding jari ke arah conspiracy theory yang kononnya seorang gadis Islam itu 'tersesat jalan' disebabkan satu konspirasi Barat yang tidak mempunyai kerja lain kecuali menjatuhkan umat Islam?...

Mengapa tidak dapat diterima jika kita meletakkan kesalahan itu di atas bahu seorang gadis yang telah mengalami satu zaman silam yang tertekan, dan membuatkannya memberontak?

Mengapa jika ayahnya mencabul gadis-gadis, ia menjadi satu komplot untuk menjatuhkan maruah orang Islam, dan bukannya kelemahan ayahnya sendiri sebagai seorang manusia?

Mengapa?...

Mengapa?..

Aku termenung... Aku tertanya... Sampai bilakah Umatku akan menyalahkan orang lain atas kelemahan diri sendiri?...

Sampai bila?...

Comments

Amiene Rev said…
As-salam Alaikum,

I think so. If not, why would they took the picture of this girl and then provide it in e-news.

They have motives. I believe you.
Abdullah said…
W'salam amiene,

Thanks for the comment.. so u believe that there is a conspiracy against us Muslims? I'm not saying that there isn't at all, based on my readings on the Jewish agenda (which i do take with a pinch of salt, i.e i do have my own views without totally believing in what is published)... However, in most cases, the simple truth is that most of our ummah are weak, and that it doesn't take a conspiracy to lead most of us astray...
I believe we should accept our weaknesses and deal with them, rather than blaming everything wrong with the Muslim world on the West...
Princess Liyana said…
Tok is right Sir. Sampai Kiamat.
Abdullah said…
Tok n liyana,
It's a shame isn't it?
azie said…
tahukah anda, orang malaysia ingin menghantar ustaz untuk mengubati sufiah yg dikatakan terkena ilmu hitam..ya! ILMU HITAM!..i baca sambil tergolek2 gelak..apa punya mentaliti lah dieorang ni..penat je dr SMS naik ke angkasa..yg kat bumi ni masih sibuk dgn ilmu hitam..
Princess Liyana said…
Yup Sir,
It's such a shame!
Diri sendiri yang mau jadi begitu, kenapa mahu kaitkan dngan pihak lain. ILMU HITAM la sgt:p
Abdullah said…
Ilmu hitam la pulaaaak..
It's all the same mentality..benda yg x baik je mesti ada sebab yang lain... Never accepting the blame for one's own weeaknesses...

Though kita x nafi ilmu hitam tu wujud...my family has suffered enough of it to last 2 lifetimes...
Anonymous said…
Cara pandang Abang benar2 membuat saya terkesima, ternyata benar ada julukan "like Father, like son...". Denny sangat appreciate sekali...

Ini hanya sekedar tukar pikiran....
Di Indonesia, mungkin dimana saja ada kesan Islam kini terus ditertawakan, justru oleh umatnya sendiri. Itu tidak lepas dari sikap ummat islam itu sendiri yang suka menoleh kebelakang dan alpa dengan kejayaan warga muslim di masa lampau. Tidak salah memandang sejarah hebat islam silam, bahkan menjadi kesalahan seandainya masyarakat muslim tidak bercermin kepada sejarah-sejarah yang sudah dilakar para mubdi’-mubdi’ dizamannya. Tetapi harus diingat, sejarah adalah sejarah. Zaman kita adalah sekarang dan akan datang.

Inilah citra islam di dunia saat ini : Segala sesuatu yang sifatnya kelemahan, kebrutalan, fanatisme, kebencian dan kekacauan dialamatkan kepada kaum muslimin. Nama-nama pemimpin islam dewasa ini – Khomeini, Qaddafi, Arafat (alm), saddam Hussein (alm) – menjadi simbol atas citra ini. Inilah pandangan V.S Naipul tentang islam dan kaum muslimin (among the believers: an Islamic journey, 1981)” Yang saya lihat adalah kemarahan… kaum muslimin panik oleh keyakinan mereka yang membingungkan”.

Citra-citra ini sebahagian timbul dari ketidakmengertian non-muslim tentang islam dan sebahagian lagi kerana kegagalan kaum muslimin menjelaskan diri mereka sendiri. Hasilnya dapat diduga. Kebencian menimbulkan kebencian.

Bagi kita mahasiswa islam, inilah saat yang tepat untuk merenung dan berusaha menempatkan kembali ciri-ciri utama islam. Oleh kerana itu kita harus menelaah bukannya menghafal sejarah lampau. Selaras dengan wahyu pertama islam yaitu iqra’. Telaahlah, bacalah dan kajilah. Apalagi kita ditakdirkan berada di bumi para ilmuwan hebat dan negeri sumber segala ilmu. Galilah semuanya agar citra jelek islam di mata non-muslim kembali ke citra asal islam itu sendiri yaitu, keindahan, kasih sayang, kekuatan, dan keadilan. Kalau bukan diri kita sendiri yang bergerak dan berjuang, siapa lagi yang kita harapkan?

Tidak kisah siapapun kita, apa panji yang kita kibarkan, apa fahaman yang kita anuti, di saf mana kita berada semuanya harus sadar bahwa kebersamaan itu amatlah penting untuk manjana kekuatan dan jadikanlah perbedaan yang ada sebagai sinergi penambah daya juang.

Salam hormat saya buat Abah & Mama... Denny R. Natawardaya
azie said…
yup, i believe in those things, but relating it to sufiah's case seems very funny:p

sir, can u help me? can u email me the instructions on conducting tableau as soon as possible? i need to use it..this is my email :missazie@gmail.com..thank u sir:)
Abdullah said…
Denny,

Terima kasih atas komen yang begitu dalam...
Ya, memang betul tamadun Islam mempunya sejarah yang agung, tetapi ramai umat Islam tidak sedar bahawa sejarah adalah sejarah, dan realiti zaman moden ini adalah berbeda...
Umat Islam harus bangkit dari tidur yang lena.
Abdullah said…
Azie, I already sent u a copy of the powerpoint I used in class.. Did u get it?
Also, I had given the notes for Ady to photocopy for u all.. There were many drama techniques in there too, including tableau... did u get that one too?
Princess Liyana said…
Lucky to have u Sir as our lecturer:). Azie,say thank you now.haha:p
azie said…
thank you sir!huhu

Popular posts from this blog

My first fast food experience ever

Growing up in the UK in the late 70s and 80s, it was almost impossible to get fast food that was halal. Definitely not like what it is today.

Back in the day, we lived in many different places when I was growing up, but I consider Bath to be my where I struck my roots.

As a kid you don’t really remember many things that were not within your immediate scope of experience. Everything was taken care of by your parents, and that is something I have go to remember again with my own children. Sometimes I expect them to be aware more of what is going on around them, but when I remember my own childhood, all we knew was we did what our parents told us, moved where they moved, went where they went etc.

Anyway, I’m rambling.

Back to what I was saying, It was literally impossible to get fast food, and all we could do was just imagine how the burgers would taste. Fries or chips was not too much of an issue because we were able to eat Fish and Chips, especially from Evans in the middle of town af…

Aku, Bini dan Ginger Beer

Aku haus...

Tekakku yang kering ini menginginkan rasanya yang menenangkan jiwa itu...

Perasaannya apabila ku menggenggam botol kacanya yang sejuk dan berwap-wap dan mengangkatnya keluar peti ais kecilku, perasaannya seperti seorang kanak-kanak Taman Keramat memegang aiskrim Malaysia 10sen pada hari yang panas membara...

Riang... Nikmat... Penantian yang menyiksakan, tetapi penantian yang lazat...

Dengan pergerakan yang perlahan seperti 'slow-motion' dalam sinetron Indonesia kegemaran surirumah-surirumah di Malaysia, muncung botol Ginger Beer kegemaranku mampir bibirku yang terketar-ketar sedikit, sehinggalah aku dapat rasa cecair yang sejuk membasahi tekakku...

Nikmat...

Sedap tidak terperi...

Aku menghulurkan kepada biniku, dan dia juga meneguk kenikmatan...

Aku menadah tangan meminta kembali Ginger Beer kesayanganku yang berjenama Bundaberg buatan New Zealand.

Saat itu tidak tiba-tiba...

Aku tertanya-tanya... Mata terkebil-kebil...

"Ni saya punya ya Bang..." ujar …

The Ones That Got Away : The sign

I couldn't believe it!

I actually managed to pass my Chemistry Finals!!! All the blood, sweat and tears that went into trying to understand my most hated subject finally paid off...
I held the result slip in my hand, not daring to let go... As if letting go would mean that I would let go of the pass that I had obtained.

I smiled.

We both knew we would finally be where we dreamed of the entire time we were in school... University. That magical place where dreams would be made into reality. That place where we could become all that we wanted to become... To start our journeys into adulthood, into the real world.

And so when we got our offer letters, it was with mixed feelings that I said goodbye to her... Part of me was sad because it meant going our separate ways, but part of me was excited to start a new chapter in my life... I guess it didn't make a difference back then, because I knew that in my heart of hearts, we would be together in the end, no matter how long or winding the r…