Skip to main content

Agenda Barat memalukan Islam?



“Sebenarnya ini bukan sekadar soal seorang gadis bernama Sufiah, tapi ia soal Islam yang dihina dan diperlekehkan. Bagi saya, apa yang berlaku ke atas Sufiah adalah agenda terancang pihak Barat untuk menjatuhkan maruah Islam" - Metro (4/5/08)

Aku saban hari terfikir, mengapa jika ada apa-apa berita mengenai orang yang beragama Islam yang tersilap atau 'terpesong', secara automatic ia akan dianggap sebagai agenda Barat untuk menjatuhkan maruah Islam?

Mengapa setiap sesuatu bencana yang melanda umat Islam dianggap perbuatan Barat yang durjana?

Mengapa setiap sesuatu yang dilakukan 'menjatuhkan' martabat orang Islam?

Tidakkah orang Islam sendiri sedar bahawa di atas perbuatan mereka sendiri, 'martabat' yang mereka agung-agungkan itu sebenarnya bagaikan satu 'fantasi' di mata dunia?

Aku termenung... Kusut fikiranku... Apakah systemic disfunction yang wujud dalam umat Islamku yang tercinta hinggakan mereka tidak sedar bahawa kelemahan itu wujud dalam diri mereka sendiri...

Mengapa salahkan Barat dan menuding jari ke arah conspiracy theory yang kononnya seorang gadis Islam itu 'tersesat jalan' disebabkan satu konspirasi Barat yang tidak mempunyai kerja lain kecuali menjatuhkan umat Islam?...

Mengapa tidak dapat diterima jika kita meletakkan kesalahan itu di atas bahu seorang gadis yang telah mengalami satu zaman silam yang tertekan, dan membuatkannya memberontak?

Mengapa jika ayahnya mencabul gadis-gadis, ia menjadi satu komplot untuk menjatuhkan maruah orang Islam, dan bukannya kelemahan ayahnya sendiri sebagai seorang manusia?

Mengapa?...

Mengapa?..

Aku termenung... Aku tertanya... Sampai bilakah Umatku akan menyalahkan orang lain atas kelemahan diri sendiri?...

Sampai bila?...

Comments

Amiene Rev said…
As-salam Alaikum,

I think so. If not, why would they took the picture of this girl and then provide it in e-news.

They have motives. I believe you.
Abdullah said…
W'salam amiene,

Thanks for the comment.. so u believe that there is a conspiracy against us Muslims? I'm not saying that there isn't at all, based on my readings on the Jewish agenda (which i do take with a pinch of salt, i.e i do have my own views without totally believing in what is published)... However, in most cases, the simple truth is that most of our ummah are weak, and that it doesn't take a conspiracy to lead most of us astray...
I believe we should accept our weaknesses and deal with them, rather than blaming everything wrong with the Muslim world on the West...
Princess Liyana said…
Tok is right Sir. Sampai Kiamat.
Abdullah said…
Tok n liyana,
It's a shame isn't it?
azie said…
tahukah anda, orang malaysia ingin menghantar ustaz untuk mengubati sufiah yg dikatakan terkena ilmu hitam..ya! ILMU HITAM!..i baca sambil tergolek2 gelak..apa punya mentaliti lah dieorang ni..penat je dr SMS naik ke angkasa..yg kat bumi ni masih sibuk dgn ilmu hitam..
Princess Liyana said…
Yup Sir,
It's such a shame!
Diri sendiri yang mau jadi begitu, kenapa mahu kaitkan dngan pihak lain. ILMU HITAM la sgt:p
Abdullah said…
Ilmu hitam la pulaaaak..
It's all the same mentality..benda yg x baik je mesti ada sebab yang lain... Never accepting the blame for one's own weeaknesses...

Though kita x nafi ilmu hitam tu wujud...my family has suffered enough of it to last 2 lifetimes...
Cara pandang Abang benar2 membuat saya terkesima, ternyata benar ada julukan "like Father, like son...". Denny sangat appreciate sekali...

Ini hanya sekedar tukar pikiran....
Di Indonesia, mungkin dimana saja ada kesan Islam kini terus ditertawakan, justru oleh umatnya sendiri. Itu tidak lepas dari sikap ummat islam itu sendiri yang suka menoleh kebelakang dan alpa dengan kejayaan warga muslim di masa lampau. Tidak salah memandang sejarah hebat islam silam, bahkan menjadi kesalahan seandainya masyarakat muslim tidak bercermin kepada sejarah-sejarah yang sudah dilakar para mubdi’-mubdi’ dizamannya. Tetapi harus diingat, sejarah adalah sejarah. Zaman kita adalah sekarang dan akan datang.

Inilah citra islam di dunia saat ini : Segala sesuatu yang sifatnya kelemahan, kebrutalan, fanatisme, kebencian dan kekacauan dialamatkan kepada kaum muslimin. Nama-nama pemimpin islam dewasa ini – Khomeini, Qaddafi, Arafat (alm), saddam Hussein (alm) – menjadi simbol atas citra ini. Inilah pandangan V.S Naipul tentang islam dan kaum muslimin (among the believers: an Islamic journey, 1981)” Yang saya lihat adalah kemarahan… kaum muslimin panik oleh keyakinan mereka yang membingungkan”.

Citra-citra ini sebahagian timbul dari ketidakmengertian non-muslim tentang islam dan sebahagian lagi kerana kegagalan kaum muslimin menjelaskan diri mereka sendiri. Hasilnya dapat diduga. Kebencian menimbulkan kebencian.

Bagi kita mahasiswa islam, inilah saat yang tepat untuk merenung dan berusaha menempatkan kembali ciri-ciri utama islam. Oleh kerana itu kita harus menelaah bukannya menghafal sejarah lampau. Selaras dengan wahyu pertama islam yaitu iqra’. Telaahlah, bacalah dan kajilah. Apalagi kita ditakdirkan berada di bumi para ilmuwan hebat dan negeri sumber segala ilmu. Galilah semuanya agar citra jelek islam di mata non-muslim kembali ke citra asal islam itu sendiri yaitu, keindahan, kasih sayang, kekuatan, dan keadilan. Kalau bukan diri kita sendiri yang bergerak dan berjuang, siapa lagi yang kita harapkan?

Tidak kisah siapapun kita, apa panji yang kita kibarkan, apa fahaman yang kita anuti, di saf mana kita berada semuanya harus sadar bahwa kebersamaan itu amatlah penting untuk manjana kekuatan dan jadikanlah perbedaan yang ada sebagai sinergi penambah daya juang.

Salam hormat saya buat Abah & Mama... Denny R. Natawardaya
azie said…
yup, i believe in those things, but relating it to sufiah's case seems very funny:p

sir, can u help me? can u email me the instructions on conducting tableau as soon as possible? i need to use it..this is my email :missazie@gmail.com..thank u sir:)
Abdullah said…
Denny,

Terima kasih atas komen yang begitu dalam...
Ya, memang betul tamadun Islam mempunya sejarah yang agung, tetapi ramai umat Islam tidak sedar bahawa sejarah adalah sejarah, dan realiti zaman moden ini adalah berbeda...
Umat Islam harus bangkit dari tidur yang lena.
Abdullah said…
Azie, I already sent u a copy of the powerpoint I used in class.. Did u get it?
Also, I had given the notes for Ady to photocopy for u all.. There were many drama techniques in there too, including tableau... did u get that one too?
Princess Liyana said…
Lucky to have u Sir as our lecturer:). Azie,say thank you now.haha:p
azie said…
thank you sir!huhu

Popular posts from this blog

Forgiveness

How does one forgive someone who has done them and their loved ones so much wrong?

This is a question that I struggle with, and have always struggled with for a long time. 
How does one push past the pain and suffering that a person had willingly caused, worse yet, caused to someone that they loved. We stand at the sidelines, and feel ourselves slighted, yet the pain we feel is minuscule, compared to the earth-shattering hurt our loved one experiences. Yet we are powerless, drowning in a helplessness, grasping for any lifeline that can pull ourselves out from the deep. 
How can we let go when hatred is all we know. A hatred that festered from seeds of dislike. This poison that we feed ourselves. Yet it is all we know. 
How does one tell oneself to let go?
If a person murders your son, and returns a month later, saying he is genuinely sorry; what would you do? He comes in and says he will pay for the cleaning bill, to wipe the blood stains off the floor, and to send the carpet for dry…

The End

I am in a hotel room.

It is unclear who else is in the room. It must be my family. But I am uncertain. I know I am in the room with people I love.

The hotel room is in a building that towers above ground level, and we can see all the houses below.

I am in Hawaii I think. How I know that I do not know. All I know is that we are beside the ocean.

I feel unsettled as I look out the window. Something is compelling me to look outside the window. It is getting dark. But I know by right it should not be dark. It is midday. And then I see it.

In front of me a huge storm cloud is gathering. But I start to quiver because it looks like no ordinary storm. The clouds are pitch black. Black as death. My eyes follow their shape to where they originate. I gasp.

I see a gigantic water spout, a tornado in the ocean, funnelling its energy to the black cloud. The water spout is also pitch black. Rain now pours uncontrollably. It is a hurricane at its full blast, but not just that. It is much, much more.

My first fast food experience ever

Growing up in the UK in the late 70s and 80s, it was almost impossible to get fast food that was halal. Definitely not like what it is today.

Back in the day, we lived in many different places when I was growing up, but I consider Bath to be my where I struck my roots.

As a kid you don’t really remember many things that were not within your immediate scope of experience. Everything was taken care of by your parents, and that is something I have go to remember again with my own children. Sometimes I expect them to be aware more of what is going on around them, but when I remember my own childhood, all we knew was we did what our parents told us, moved where they moved, went where they went etc.

Anyway, I’m rambling.

Back to what I was saying, It was literally impossible to get fast food, and all we could do was just imagine how the burgers would taste. Fries or chips was not too much of an issue because we were able to eat Fish and Chips, especially from Evans in the middle of town af…